Browsing by Author "Andrade, Vanda"
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- Adherence to the Mediterranean Diet among primary school children in the Tagus Lezíria region, Portugal: a study on eating habitsPublication . Andrade, Vanda; Ferrão, I.; Figueiredo, M.; Dias, Igor; Pinto, Paula; Ruivo, PaulaPoor dietary habits remain a significant public health concern, highlighting the need to promote healthy and sustainable eating patterns, especially in childhood and adolescence. This study assessed the eating habits of primary school children in the Tagus Lezíria region, focusing on adherence to the Mediterranean Diet (MD), recognized for its health and environmental benefits. Methods: The KIDMED index (Mediterranean Diet Quality Index for children and adolescents) was applied to 435 children, the vast majority (97.7%) aged 6–10 years. Results: The data showed that 64.6% of participants exhibited high adherence to the MD, 32.0% medium, and 3.5% low adherence. Despite these encouraging levels, several gaps were identified: 80% of the children did not meet the recommendation for regular nut consumption (≥2–3 times/week), 44% consumed legumes less than once a week, and 43% failed to eat vegetables more than once a day. Regarding demographic factors, no significant differences were observed in overall adherence categories; however, differences emerged in specific eating behaviours. For example, girls consumed more vegetables and cereals than boys, and children in rural areas consumed less dairy than those living in urban settings. Conclusions: These findings emphasize the importance of reinforcing targeted school-based educational interventions to promote healthier dietary behaviours, particularly increased consumption of fruits, vegetables, fish, pulses, and nuts. Strengthening children’s adherence to the MD from an early age may contribute to improving their health and fostering sustainable eating practices.
- Alterações na adesão à Dieta Mediterrânica antes e depois do confinamento por Covid 19Publication . Pinto, Paula; Andrade, Vanda; Silva, André; Rato, Barbara; Afonso, Matilde; Pires, TomásIntrodução - A Dieta Mediterrânica (DM) é considerada como um dos padrões alimentares mais saudáveis e sustentáveis. A pandemia Covid-19 parece ter influenciado o comportamento alimentar em diversos países no sentido de um maior consumo de frutos e vegetais, assim como para uma maior disposição para cozinhar em casa. Objetivo -Pretendeu-se estudar o efeito do confinamento devido à pandemia Covid-19 na adesão à Dieta Mediterrânea e as alterações no consumo de alimentos característicos deste padrãoalimentar numa população portuguesa. Métodos - Os dados foram recolhidos online, pormeio de um inquérito de frequênciaalimentar antes do primeiro confinamento (PreC) eapós o último confinamento (PosC) devido à pandemia Covid-19. Foram elegíveis para análise participantes adultos, de nacionalidade portuguesa e residentes em Portugal (N PreC=500; N PosC=375). A adesão à DM foi calculada por meio do índice MEDAS (Mediterranean Diet Adhrence Screener). Resultados - Observou-se uma maior adesão à DM no período PosC, em relação ao período PreC (MEDAS PreC = 6,2±1,5 e MEDAS PosC=7,8 ±1.9; p<0,001). Dentro dos alimentos característicos da DM, observou-se um aumento significativo na frequência de consumo de vegetais (p=0,009), frutos frescos (p=0,011) e peixe (p=0,015). Foi também observada uma diminuição no consumo de bebidas açucaradas (p<0,001). Conclusão - Os resultados reforçam o efeito positivo da pandemia Covid-19 em hábitos alimentares saudáveis, com um aumento da adesão àDieta Mediterrânica.
- Associações entre Dieta Mediterrânica, fatores de estilo de vida, e bem-estar subjetivoPublication . Pinto, Paula; Andrade, Vanda; Jorge, Rui; Ruivo, Paula; Tagarro, M.Apresentação do consórcio MeDiWeB e resultados do questionário.
- Associações entre Dieta Mediterrânica, fatores de estilo de vida, e bem-estar subjetivoPublication . Andrade, Vanda; Tagarro, Marta; Jorge, Rui; Lúcia da Mata Silvério Ruivo, Paula; García-Conesa, Maria Teresa; Philippou, Elena; Massaro, Marika; Chervenkov, Mihail; Ivanova, Teo; Ruskovska, Tatjana; Deligiannidou, Eirini; Kontogiorgis, Christos; Pinto, PaulaA alteração no padrão geral da dieta é um dos fatores principais para a prevenção de doenças crónicas não transmissíveis, aliado a outros fatores de um estilo de vida saudável como a atividade física regular e o número de horas de sono adequadas [1]. O aumento do bem-estar da população europeia é uma das prioridades da Comunidade Europeia, devendo incluir a monitorização de uma dimensão subjetiva baseada na autoavaliação de um conjunto de parâmetros psicológicos [2]. O projeto MeDiWeB inclui um consórcio de cinco países mediterrânicos (Portugal, Espanha, Itália, Grécia e Chipre), e dois não mediterrânicos (Bulgária e República da Macedónia). Os seus objetivos foram: i) validar nos sete países um instrumento comum para monitorização da adesão da população adulta à DM [3]; ii) desenhar um questionário online que permitisse explorar a associação entre a adesão à DM, o bem-estar subjetivo e outros fatores de estilo de vida. O questionário foi distribuído entre abril de 2019 e março de 2020 (3145 participantes elegíveis). Os resultados apontaram uma diferença significativa na adesão à DM entre países mediterrânicos (68%, adesão moderada), e países não mediterrânicos (51%, baixa adesão) [4]. A análise de componentes principais com as variáveis de bem-estar subjetivo permitiu validar um construto de 9 itens em cinco dos sete países do consórcio, tendo sido observada uma correlação significativa entre o bem-estar subjetivo e o grau de adesão à DM. Das restantes variáveis, o género, horas de sono, socialização e atividade física, mostraram ter correlação significativa com o bem-estar subjetivo. Referências 1. Alvarez-Alvarez, I., et al., Mediterranean diet, physical activity and their combined effect on all-cause mortality: The Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) cohort. Preventive Medicine, 2018. 106: p. 45-52. 2. WHO, European health report 2018: More than numbers - evidence for all, W.R.O.f. Europe, Editor. 2018, World Health Organization: Denmark. 3. García-Conesa, M.-T., et al., Exploring the Validity of the 14-Item Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS): A Cross-National Study in Seven European Countries around the Mediterranean Region. Nutrients, 2020. 12(10): p. 2960. 4. Quarta, S., et al., Persistent Moderate-to-Weak Mediterranean Diet Adherence and Low Scoring for Plant-Based Foods across Several Southern European Countries: Are We Overlooking the Mediterranean Diet Recommendations? Nutrients, 2021. 13(5): p. 1432.
- Associações entre sustentabilidade e alimentação saudável numa população portuguesaPublication . Pinto, Paula; Andrade, Vanda; Ruivo, PaulaIntrodução - As escolhas alimentares dos consumidores determinam a transição para sistemas alimentares mais sustentáveis. A promoção de uma alimentação mais saudável com base na adoção do padrão da Dieta Mediterrânica e dos Circuitos Curtos Agroalimentares (CCA) determinam a transição para sistemas alimentares mais sustentáveis. Objetivo - Nesta comunicação apresentam-se os resultados da análise às decisões de adultos portugueses, numa ótica de coerência e contributo para práticas mais saudáveis e mais sustentáveis, conducentes a uma melhor qualidade de vida. Métodos - Recolheram-se dados em formulários Google para correlacionar o consumo de alimentos com a preferência pelo seu local de aquisição (LA) e por Produtos de Agricultura Biológica (PAB) (n=375). Resultados - A maioria dos inquiridos (71,2%) não demonstrou preferência por PAB ou CCA, recorrendo a supermercados (68%), incluindo os indivíduos com preferência por PAB (50,8%). O consumo de vegetais, frutas, frutos secos, cereais integrais e peixe apresentou correlação positiva significativa (p<0.05) com CCA e/ou a preferência por PAB, assim como o consumo de alimentos pouco saudáveis, doces e carne vermelha, com correlações negativas e significativas (p<0,05). Conclusão - O trabalho mostra os resultados da análise às decisões de adultos portugueses no que confere às práticas alimentares (com base em inquéritos), numa ótica de coerência e contributo para práticas mais saudáveis e mais sustentáveis, conducentes a uma melhor qualidade de vida dando ênfase à pertinência da integração do conceito de sustentabilidade em programas de sensibilização para a alimentação saudável.
- Capacitação para bem-estar subjetivo e estilos de vida saudávelPublication . Pinto, Paula; Andrade, Vanda; Jorge, Rui; Ruivo, Paula; Tagarro, MartaO consórcio MeDiWeB estuda a associação entre a dieta mediterrânica, estios de vida saudáveis e o bem-estar subjetivo. Foi desenvolvido um índice de 9-items para avaliar o bem-estar subjetivo, com dois domínios: Satisfação e Significado, e Insatisfação e esforço. Foi observado que o domínio da Satisfação e significado está positivamente associado a uma maior adesão à dieta mediterrânica, descanso adequado, atividade física, maior contacto com a natureza, e convívio com a família e amigos. Pretende-se agora desenvolver um projeto baseado na ciência cidadã, que promova a alteração de hábitos de estilo de vida no sentido de aumentar o bem-estar subjetivo.
- Diferenças entre homens e mulheres na adesão à dieta mediterrânica: relação com variáveis sociodemográficas, atividade física e índice de massa corporalPublication . Mestre, Marisa; Andrade, Vanda; Jorge, Rui; García-Conesa, Maria Teresa; Philippou, Elena; Massaro, Marika; Chervenkov, Mihail; Ivanova, Teo; Ruskovska, Tatjana; Deligiannidou, Eirini; Kontogiorgis, Christos; Pinto, PaulaA atividade física e a dieta são dos fatores principais para a prevenção de doenças crónicas não transmissíveis, com vários estudos destacando os benefícios da dieta mediterrâneica (DM) [1,2]. O presente estudo pretendeu explorar diferenças entre géneros na relação entre categorias de adesão à DM e variáveis sociodemográficas, atividade física e índice de massa corporal de adultos portugueses. Os dados apresentados foram recolhidos através de um questionário disponibilizado na plataforma online googleforms. As categorias de adesão à DM foram criadas com base no índice MEDAS [3]: fraca (≤ 5,0); moderada a razoável (6,0; 9,0) e boa ou muito boa (≥ 10,0). Foram analisadas 480 respostas, tendo a maioria dos participantes apresentado uma adesão fraca à DM (49%), com diferenças significativas entre homens e mulheres: maior % de homens dos 18 aos 29 anos na categoria de adesão fraca, e maior % de mulheres acima dos 40 anos na categoria de adesão moderada. No que respeita à atividade física, na categoria de adesão fraca foi observada uma maior % de mulheres com estilo de vida sedentário, mas uma maior % de homens com excesso de peso e obesidade. Os resultados obtidos permitiram a identificação de faixas populacionais cuja intervenção ao nível da informação/consciencialização dos benefícios decorrentes da adesão a esta dieta será relevante para a prevenção de DCNT. Referências: [1] Mattioli AV. et al., 2017. J Cardiovasc Med. 18(12):925-935; [2] Sofi F et al., 2013. Public Health Nutr. 17(12):2769–82; [3] Martínez-González MA et al., 2012. PLos One 7(8): 7(8):e43134.
- Effects of insect consumption on human health: a systematic review of human studiesPublication . Cunha, Nair; Andrade, Vanda; Ruivo, Paula; Pinto, PaulaInsects have been consumed as food in diverse cultures worldwide, gaining recognition as a sustainable and nutritious food source. This systematic review aims to update information on the impact of insect consumption on human health based on human randomized controlled trials (RCTs) and allergenicity assessment studies. Following PRISMA guidelines, studies published in the last 10 years were analyzed. From one-thousand and sixty-three retrieved references, nine RCTs and five allergenicity studies were analyzed. Post-prandial amino acid levels increased after insect protein consumption. In comparison with other protein sources, insect protein showed no significant differences in the area under the curve (AUC) values for essential amino acids but tended to have lower peaks and peak later. In terms of muscle protein synthesis, there were no significant differences between insect protein and other protein sources. Glucose levels did not differ; however, insulin levels were lower after the consumption of insect-based products. The effects on inflammatory markers and microbiota composition were inconclusive and the studies did not show significant effects on appetite regulation. Allergenicity assessments revealed a sensitisation and cross-reactivity between insect allergens and known allergens. A partial reduction of cross-allergenicity was observed via thermal processing. Insect protein is an adequate protein source with promising health benefits; however, further research is needed to fully understand its potential and optimise its inclusion into the human diet.
- Exploring hedonic and eudaimonic Items of Well-Being in Mediterranean and Non-Mediterranean Countries: influence of Sociodemographic and Lifestyle FactorsPublication . Andrade, Vanda; Quarta, Stefano; Tagarro, Marta; Miloseva, Lence; Massaro, Marika; Chervenkov, Mihail; Ivanova, Teodora; Jorge, Rui; Maksimova, Viktorija; Smilkov, Katarina; Ackova, Darinka Gjorgieva; Ruskovska, Tatjana; Philippou, Elena; Deligiannidou, Georgia Eirini; Kontogiorgis, Christos A.; Conesa, María-Teresa García; Pinto, PaulaIncreased understanding of subjective well-being (SWB), as well as factors that influence it, are essential to enhance well-being at the individual and national level. We have applied a hedonic and eudaimonic 9-item composed tool (SWB score) to measure SWB across several Mediterranean (MED) and non-Mediterranean (non-MED) countries, and to explore the association between the SWB score and a range of sociodemographic, health and Mediterranean lifestyle factors. A specifically designed web-based questionnaire was distributed to adult participants (N = 2400) from Spain, Italy, Portugal, Bulgaria and Republic of North Macedonia. Results showed that the SWB score was significantly different across the examined countries with the MED participants displaying slightly higher average scores than the non-MED ones (6.3 ± 1.5 vs. 6.1 ± 1.6, p = 0.002). Several sociodemographic, health status and lifestyle factors displayed a significant but limited association with the 9-item SWB score, with a multiple regression model explaining around 17% of the variance. Nevertheless, our results support that a closer adherence to Mediterranean lifestyle habits—the Mediterranean Diet, spending time with friends, family, and in nature, being active, and getting adequate rest at night — has a positive influence on the 9-item SWB score. Further research is needed to advance the understanding of the measuring and differentiating of SWB across different populations and to establish all the factors that influence it.
- Exploring the relationship between mediterranean diet adherence and subjective well-being among Greek and Cypriot adultsPublication . Deligiannidou, G.E.; Philippou, E.; Vasiari, E.; Andrade, Vanda; Massaro, M.; Chervenkov, M.; Ivanova, T.; Jorge, Rui; Dimitrova, D.; Ruskovska, T.; Miloseva, L.; Maksimova, V.; Smilkov, K.; Ackova, D.G.; García-Conesa, M.T.; Pinto, Paula; Kontogiorgis, C.A.Associations between subjective well-being (SWB) and dietary habits, employment status, and habitual activities are increasingly capturing the focus of researchers as well as policymakers worldwide. This study aimed to explore these associations in a sample of the population in Greece and Cyprus via an online survey. In total, 936 questionnaires (470: Cyprus, 466: Greece) were analyzed to study the associations between the Mediterranean Diet (MD) (using the 14-item MEDAS score, (14-MEDAS)), subjective well-being (SWB), and several socioeconomic factors. Key remarks of this survey highlight the positive impact of MD adherence on some well-being items. Namely, statistically significant differences were found on the following items: Satisfied with life (p < 0.001), Life worthwhile (p < 0.001), Feeling happy (p < 0.001), worried (p = 0.005), and depressed (p = 0.001), when comparing Low MD adherence (14-MEDAS < 5) to High MD adherence (14-MEDAS > 10). Other lifestyle habits such as spending time with friends and family, spending time in nature, and habitual physical activity were associated with aspects of SWB such as Life satisfaction, Life worthwhile, Feeling happy, and energetic. The findings support adherence to the MD, since it is associated with higher life satisfaction and self-reported happiness in this sample and should be considered when developing health policies on well-being.
