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- Lycopene content and antioxidant capacity of portuguese watermelon fruitsPublication . Pinto, Paula; Santos, C.; Henriques, Carla; Basto de Lima, Maria Gabriela; Quedas, Maria de FátimaRed flesh watermelon is one of the main food sources with lycopene as the most abundant carotenoid and has been associated with a lowered risk of prostate cancer. In order to assess health benefits of Portuguese watermelon, five acessions from the Portuguese Bank of Germplasm were were chosen for antioxidant quantification and total solids content. Two of the acessions were further characterized for lycopene content. Due to its lycopene and antioxidant contents, accession 6185 may be considered a valuable germplasm for breeding programmes. The intake of one to three wedges of 6185 watermelon accession would provide between 6 to 18 mg of lycopene and 0.18 to 0.54 mmol TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity), which might protect from prostate cancer and other oxidative stress related diseases.
- Na via da valorização do germoplasma regional de abóboraPublication . Veiga, I.; Dandlen, S.; Marreiros, A.; Quedas, Maria de Fátima; Leitão, J.Durante os últimos 3 anos tem vindo a ser implementado o projecto n.° 58, acção 8.1 do programa Agro: Recursos Genéticos de Cucurbitáceas - abóboras e melancias; que tem como objectivo central a valorização dos recursos genéticos nacionais de Cucurbitáceas, promovendo a sua utilização directa pelos produtores e a sua utilização indirecta em programas de melhoramento genético. No âmbito deste projecto em que participam a Direcção Regional de Agricultura Entre Douro e Minho (DRAEDM), a Direcção Regional de Agricultura do Algarve (DRAALG), a Escola Superior Agrária de Santarém (ESAS) e a Universidade do Algarve (UALG), tem vindo a ser efectuada a caracterização e avaliação do germoplasma do género Cucurbita (abóboras) existente na colecção nacional, gerida pelo Banco Português de Germoplasma Vegetal (BPGV), e na colecção regional, organizada e mantida pela DRAALG. Em particular, o germoplasma colhido pela DRAALG visa preservar e valorizar as populações locais de Cucurbitáceas "apuradas" pelos produtores ao longo dos anos através da selecção dos melhores exemplares e recolha das respectivas sementes. Para a avaliação da variabilidade genética no interior destas colecções utilizaram-se marcadores-DNA, recorrendo a três técnicas diferentes: RAPD, ISSR, AFLP. Com base nos resultados das análises biomoleculares uma amostra de acessões que consideramos representativa da variabilidade existente, foi seleccionada para ensaios de campo. Durante estes ensaios que envolveram 28 acessões seleccionadas com base nas análises de variabilidade genética e 8 acessões adicionais de C. máxima, foram efectuadas análises biométricas e de caracterização morfológica qualitativa que resultaram na identificação de alguns genótipos com interesse para a produção. As análises de marcadores moleculares permitiram identificar várias amostras que se encontravam incorrectamente classificadas. Múltiplas acessões, erroneamente classificadas como C. pepo foram identificadas como pertencendo a uma espécie diferente, C. moschata. Adicionalmente, as análises biomoleculares permitiram estabelecer três padrões de marcadores-DNA inequivocamente identificativos de cada uma das 3 espécies em estudo: C. pepo, C. moschata e C. máxima.
- Portuguese Cucurbita spp. and Citrullus lanatus: conservation, evaluation and breedingPublication . Rocha, F.A.; Barata, A.M.; Quedas, Maria de Fátima; Lopes, Maria de Fátima; Marreiros, A.; Leitão, J.Cucurbitaceae is one of the most important families of vascular plants. This family includes 118 genera and 825 species. The five major cucurbit crops are Citrullus lanatus Thumb Mansf. (watermelon), Cucurbita maxima Duchesne (pumpkin), Cucurbita pepo L. (squash), Cucumis sativus L. (cucumber) and Cucumis melo L. (melon). Citrullus lanatus and Cucurbita spp. are very important in the Portuguese agro-ecosystems, associated with maize, beans and cabbage. Due to the importance of Citrullus and Cucurbita spp., the Portuguese National Genebank (BPGV) has done systematic collecting missions in Portugal (Mainland and Madeira Island). Since 2001, BPGV in partnership with other National Institutions, Escola Superior Agrária de Santarém, Direcção Regional de Agricultura e Pescas do Algarve and Universidade do Algarve, has been carrying out activities related to preservation, characterization, evaluation and pre-breeding. In Portugal, in BPGV, the Curcubitaceae collection preserved in ex situ conditions (medium and long term) totals 573 accessions. The collection of Citrullus lanatus and Cucurbita spp. has a total of 355 accessions, representing 62% of the whole collection: (37 of Citrullus lanatus, 19 of Cucurbita ficifolia, 74 of Cucurbita maxima and 224 of Cucurbita pepo). Based upon the diagnosis of the preserved collection, further germplasm collecting missions were recommended in Algarve Region. AFLP and RAPDs markers were used to check the assignment of accessions to Cucurbita species: C. pepo, C. maxima and C. moshata. The morphological characterization followed the Curcubita spp. and Citrullus descriptors, elaborated by Bioversity International, integrated in the European Cooperative Program for Genetic Resources, Cucurbits Working Group. Characterization data are reported herein. Departing from the most homogeneous accessions of Citrullus lanatus, Cucurbita maxima and C. moschata, three cultivars, one of each species, have already been selected and registered in the National Catalogue of Varieties.
- Caracterização de cucurbitáceas (melancia e abóbora): perfil electroforético de polipéptidos e conteúdo total em antioxidantesPublication . Mendrico, T.; Quedas, Maria de Fátima; Pinto, Paula
- Manual de boas práticas de coexistência para a cultura do milhoPublication . Carvalho, P.C.; Quedas, Maria de Fátima; Rocha, F.Manual elaborado no âmbito do Projecto AGRO DE&D n.º 853 "Coexistência entre culturas transgénicas e outros modos de produção agrícola", financiado pelo PO AGRO, medida 8.1, coordenado pela Direcção-Geral de Agricultura e Desenvolvimento Rural (DGADR) e na sua fase final com o Instituto Nacional de Recursos Biológicos-L/INIA e desenvolvido em parceria com as Direcções Regionais de Agricultura e Pescas do Centro, de Lisboa e Vale do Tejo, e do Norte (DRAPC, DRALVT, DRAPN), Escola Superior Agrária de Santarém (ESAS), a Associação Nacional dos Produtores de Milho e Sorgo (ANPROMIS), Associação Nacional dos Produtores e Comerciantes de Sementes (ANSEME) e Associação Portuguesa de Agricultura Biológica (AGROBIO). Esta publicação tem por objectivo a divulgação de boas práticas de coexistência para a cultura do milho, tendo por base as normas técnicas estabelecidas para o cultivo de plantas geneticamente modificadas estipuladas no Decreto-Lei n.º 160/2005, de 21 de Setembro, os resultados de projecto AGRO DE&D n.º 853 e a experiência acumulada coma a monitorização que vem sendo efectuada, desde 2005, pelo Ministério da Agricultura, do Desenvolvimento Rural e das Pescas, no âmbito do cultivo de milho geneticamente modificado no País.
- Avaliação de populações locais de abóbora menina (Cucurbita maxima Duch. ex Lam)Publication . Marreiros, A.; Sousa, J. B.; Andrade, L.; Quedas, Maria de Fátima; Leitão, J.; Veiga, Í.; Marcelino, F.A cultura da abóbora tem importância significativa na dieta alimentar portuguesa, tendo o seu consumo tendência para aumentar, continuando a ter procura as espécies normalmente cultivadas entre nós, nomeadamente a abóbora menina (Cucurbita maxima Duch. Ex Lam), registando-se uma tendência cada vez maior para a valorização das populações locais. Na sequência do trabalho desenvolvido em 2002 e 2003, foi instalado em 2004 um ensaio no Centro de Experimentação Hortofrutícola do Patacão/Direcção Regional de Agricultura do Algarve (CEHFP/DRAALG) em Faro, com o objectivo principal de fazer a avaliação agronómica de 4 acessos (dois provenientes de Banco Português de Germoplasma Vegetal (BPGV) – 8276 e 8278 e dois recolhidos na região do Algarve pela DRAALG – 44 e 46), complementado com a caracterização morfológica e biomolecular. Este ensaio foi instalado em blocos casualizados, com 4 repetições (12 plantas/tratamento) e uma densidade de plantação de 0,33 plantas.m-2. A plantação foi efectuada em 7 de Maio de 2004, tendo-se realizado 10 colheitas (de 5 de Agosto a 7 de Outubro). Os acessos mais produtivos foram o 46 e o 44, entre os quais não se registaram diferenças significativas. A produção média destes dois acessos foi de cerca de 3,7 kg.m-2. Os resultados apresentados nesta comunicação foram considerados bastante interessantes e permitem concluir que temos populações locais com interesse agronómico, que deverão ser melhor estudadas e preservadas.
- A question of segregation: ‘ GM - free’ maize bread in PortugalPublication . Quedas, Maria de Fátima; Ponte, João; Trindade, Carlos; Punt, Maarten; Wesseler, JustusWe describe the maize supply chain in Portugal for maize bread, a traditional bread type. As this bread is not labelled as ‘contains genetically modified organisms’ it should not contain more than 0.9 per cent genetically modified ingredients. On the basis of interviews we identify a general lack of documentation of the presence or absence of genetically modified ingredients along the complete supply chain (farmers, traders, mills and bakeries). Part of this deficiency is probably driven by a lack of awareness of the labelling rules at the end of the supply chain.
- A quinquennium of coexistence in portugalPublication . Quedas, Maria de Fátima; Carvalho, P. C.Portugal is one of the few European Union countries that experience the “coexistence” of a coexistence legal framework with a regular coexistence practice. Since 2005, Bt maize crops have been grown in different regions—either in small or large farms—in compliance with a law that envisages coexistence procedures for either individual farmers or groups of farmers that agree to establish the so called “production zones.” The monitoring of Bt maize crops is annually run and reported by the Ministry of Agriculture. Here we report on the first quinquennium of coexistence in Portugal, bearing down on regional distribution and evolution, farm sizes, coexistence measures, GM farmers’ profile and their assessment of Bt crops and coexistence rules, and Bt maize destination. Opportunities and constraints are also pointed out.
- Estudo exploratório da estimativa indireta de licopeno via análise colorimétrica de genótipos de tomateiro de acessos tradicionais frescos e refrigeradosPublication . Lucas, H.; Torgal, Isabel; Faro, Conceição; Santana, Antonieta; Pinto, Paula; Laranjeira, Cristina; Lopes, Fátima; Quedas, Maria de Fátima; Basto de Lima, Maria GabrielaThe collection of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) Portuguese Bank of Plant Germplasm of INRB, brings together dozens of hits in characterization. This paper presents results of color versus lycopene content of tomato accessions of some Portuguese Plant Germplasm Bank (2011-2012), in order to indirectly estimate the levels of lycopene in tomato fresh/chilled accesses via colorimetric analysis. The study took place in 10 tomato accessions, fresh and chilled to 5 ° C. The changes in color /pigment during the ripening of tomato are characterized by reduced chlorophyll and a rapid accumulation of carotenoids, particularly lycopene. Sometimes, due to the convenience and ease of use of color measuring the content of lycopene in the tomato pulp can be determined without the need to conduct a chemical analysis, in that there is a good correlation between the color of the fruit and lycopene content (adapted D'Souza, et al., 1992, Arias, et al., 2000 cited by Carvalho, et al., 2005). For all this justifies the existence of quality control tools across the row, starting at the selection of genotypes in breeding programs of tomato. The homogenized pulp is considered one of the best alternatives correlation associated with the chromaticity coordinate a.------The collection of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) Portuguese Bank of Plant Germplasm of INRB, brings together dozens of hits in characterization. This paper presents results of color versus lycopene content of tomato accessions of some Portuguese Plant Germplasm Bank (2011-2012), in order to indirectly estimate the levels of lycopene in tomato fresh/chilled accesses via colorimetric analysis. The study took place in 10 tomato accessions, fresh and chilled to 5 ° C. The changes in color /pigment during the ripening of tomato are characterized by reduced chlorophyll and a rapid accumulation of carotenoids, particularly lycopene. Sometimes, due to the convenience and ease of use of color measuring the content of lycopene in the tomato pulp can be determined without the need to conduct a chemical analysis, in that there is a good correlation between the color of the fruit and lycopene content (adapted D'Souza, et al., 1992, Arias, et al., 2000 cited by Carvalho, et al., 2005). For all this justifies the existence of quality control tools across the row, starting at the selection of genotypes in breeding programs of tomato. The homogenized pulp is considered one of the best alternatives correlation associated with the chromaticity coordinate a *.
- Recursos genéticos de cucurbitáceas: abóboras e melanciaPublication . Quedas, Maria de Fátima