| Name: | Description: | Size: | Format: | |
|---|---|---|---|---|
| 642.58 KB | Adobe PDF | 
Advisor(s)
Abstract(s)
Otomate, devido  ao  seu  equilibrado  potencial  nutricional,integra uma posição relevante  na economia e gastronomia. Sendo uma cultura de elevada produção, a procura por técnicasde cultivo que incrementem a qualidade do produto finalé uma constante,por forma asatisfazer as exigênciasdos   consumidorese,   concomitantemente, asseguraruma   aplicação   eficiente   dos   recursosassociados  à  produção.Nesteâmbito,  a  automatização  da  agricultura constituium  passo fundamental para a inovação, sustentabilidadee apoio à decisão.No presenteestudo, propõe-se conceber  e implementar um  sistema  de  monitorização  em  tempo  real,  à  escala  piloto,para a produção de tomate de estufaemhidroponia climatizada. O sistema apresentado dispõe de vários tipos de sensores que emitem sinal para umnó central, os dados são detetados e enviados para um computador ou telemóvel do agricultor. Este estudo encontra-se inseridono projeto TomatInove decorreu naregião do Oeste, em Portugal.
Due to its balanced nutritional potential, tomato stands in a relevant positionin economy and gastronomy. Consideringthatit is a high production culture, the pursue of newtechniques that increase the quality of the final productis constant,in order tosatisfyconsumerdemandand concomitantlyensure an efficient application of the resourcesassociated toproduction.In this context, the automation of agriculture is a fundamental step towards innovation, being known as precision agriculture.In the present study, a pilot-scale real-time monitoring system,to produce greenhouse tomatoes in acclimatized hydroponics is proposed. The presented system has several types of sensors that send a signal to a central node, the data isthendetected and sent to a farmer's computer or mobile phone. This study is part of the TomatInov project and took place in the West region(Oeste), in Portugal.
Due to its balanced nutritional potential, tomato stands in a relevant positionin economy and gastronomy. Consideringthatit is a high production culture, the pursue of newtechniques that increase the quality of the final productis constant,in order tosatisfyconsumerdemandand concomitantlyensure an efficient application of the resourcesassociated toproduction.In this context, the automation of agriculture is a fundamental step towards innovation, being known as precision agriculture.In the present study, a pilot-scale real-time monitoring system,to produce greenhouse tomatoes in acclimatized hydroponics is proposed. The presented system has several types of sensors that send a signal to a central node, the data isthendetected and sent to a farmer's computer or mobile phone. This study is part of the TomatInov project and took place in the West region(Oeste), in Portugal.
Description
Keywords
 Agricultura sustentável   Dados em tempo real,   Eficiência de recursos   Parâmetros agronómicos   Tomate hidropónico   Agronomic parameters   Hydroponic tomato   Real-time monitoring   Resource efficiency   Sustainable agriculture 
Pedagogical Context
Citation
Jesus,  J.,  Martins, G.,  Saraiva, R., Grego,  J. &  Oliveira, M.(2020).Inovação  de Produto  e  de  Processo  no  tomate  de  estufa:  Monitorização  em  tempo  real  de parâmetros  agronómicos.Revista  da  UI_IPSantarém. Edição  Temática:  Ciências Naturais e do Ambiente. 8(3),49-59. https://revistas.rcaap.pt/uiips/revistauiips@ipsantarem.pt
Publisher
Unidade de Investigação_Instituto Politécnico de Santarém
