Browsing by Author "Silva, P. O."
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- A pegada hídrica na fileira vitivinícola portuguesaPublication . Saraiva, Artur; Silvestre, José; Feliciano, Manuel; Silva, P. O.; Oliveira, Margarida; Rodrigues, G.As alterações climáticas e a daí decorrente escassez de água têm levantado preocupações na fileira vitivinícola, devido ao impacte que esta tem na produção e qualidade do vinho. O uso eficiente dos recursos naturais e a subsequente redução dos custos de produção, através da adoção de práticas mais sustentáveis, é hoje um objetivo dos vitivinicultores. O projeto WineWaterFootprint consistiu na determinação da pegada hídrica na fileira vitivinícola através do desenvolvimento de uma metodologia aplicada a estudos de caso. A pegada hídrica anual determinada foi de 686 e 1017 litros de água por litro de vinho produzido para os casos de estudo I e II, respetivamente. Os resultados obtidos revelam que a pegada hídrica da etapa de produção da uva representa mais de 98% do valor global. A avaliação da sustentabilidade da pegada hídrica permitiu identificar pontos críticos e ineficiências, na vinha e na adega, passíveis de reduzir a pegada hídrica global.
- The impact of the winery's wastewater treatment system on the winery water footprintPublication . Saraiva, Artur; Rodrigues, G.; Mamede, H.; Silvestre, J.; Dias, Igor; Feliciano, M.; Silva, P. O.; Oliveira, MargaridaIn the Mediterranean region, water scarcity has already prompted concern in the wine sector due to the strong impact it has on vineyard productivity and wine quality. Water footprint is an indicator that takes account of all the water involved in the creation of a product and may help producers to identify hotspots, and reduce water consumption and the corresponding production costs. In recent years several studies have been reported on wine water footprint determination, but mostly focused on the viticulture phase or assuming no grey water footprint at the winery since it has a treatment system. In the framework of the WineWaterFootprint project a medium-size winery was monitored, with direct measurements, regarding determination of the blue and grey components of water footprint. The determined winery water footprint ranged from 9.6 to 12.7 L of water per wine bottle of 0.75 L, the wastewater produced being responsible for about 98%, which means that the grey component cannot be disregarded. The developed scenarios show that a potential reduction of 87% in winery water footprint can be obtained with almost no investment. The challenge of reducing the grey footprint is not in technology development, but rather in the proper maintenance and monitoring of treatment systems.