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Advisor(s)
Abstract(s)
O presente trabalho centra-se no acompanhamento de um ensaio experimental
onde se pretendeu-se comparar o efeito agronómico e fisiológico da poda mecânica e da
poda manual na casta Fernão Pires num sistema de condução em cordão Royat bilateral.
Este estudo foi realizado na Quinta da Vila Chã, localizada na freguesia da
Maçussa, concelho da Azambuja, pertencente à empresa Casa Agrícola Antunes Barroso, Lda.
Foram avaliadas as respostas das videiras de cada modalidade, aos fatores
impostos pelos tipos de poda, nomeadamente carga à poda, abrolhamento e fertilidade.
A modalidade da poda mecânica originou uma carga à poda superior, no entanto
apresentaram uma taxa de abrolhamento e um índice de fertilidade inferiores
comparativamente à modalidade da Poda Manual.
Em termos de produção e de número de cachos por videira é de salientar que a
modalidade da poda mecânica apresentou uma produção consideravelmente superior à
modalidade da poda manual, apesar de os cachos da poda manual terem um peso maior.
O vinho produzido a partir de uvas das videiras submetidas a poda manual
apresentou teor alcoólico mais elevado do que o vinho da modalidade poda mecânica.
Relativamente aos outros parâmetros físico-químicos do vinho não se verificaram
diferenças apreciáveis.
Relativamente à avaliação sensorial, verificou-se que o vinho obtido de poda
manual apresentou maior intensidade de cor relativamente ao vinho da modalidade poda
mecânica. Todos os outros atributos avaliados não apresentaram diferenças significativas
entre os vinhos das duas modalidades do ensaio.
Foi realizado um estudo económico dos encargos da poda manual e da poda
mecânica, concluindo-se que a opção mais barata e mais rápida para um viticultor é a
poda mecânica.
The present work focuses on monitoring an experimental trial where the aim was to compare the agronomic and physiological effect of mechanical pruning and manual pruning on the Fernão Pires variety in a bilateral cord training system. This study was carried out at the company Casa Agrícola Antunes Barroso, Lda, in Quinta da Vila Chã, located in the parish of Maçussa The mechanical pruning modality resulted in a significantly higher pruning load, demonstrating a self-regulation system in these vines by presenting a significantly lower bud break rate and fertility index compared to the manual pruning modality. In terms of production and number of bunches per vine, it is worth noting that the mechanical pruning modality presented a much higher production than the manual pruning modality. The grapes from the trial were vinified in the cellar of the Escola Superior Agrária de Santarém. In terms of oenological analyses, the biggest difference to be mentioned between manual and mechanical pruning wines is the alcoholic content, which is higher in the manual pruning method. The other parameters analyzed present similar characteristics, without other significant changes in quality. The wines originating from both modalities were evaluated by members of the CVR Tasting Chamber. Sensory analysis revealed that the wines resulting from manual pruning scored higher than wines made from mechanically pruned grapes. On the financial side, between manual pruning and mechanical pruning, the most viable and advantageous option for a farmer who has at least an area of 1 ha is mechanical pruning.
The present work focuses on monitoring an experimental trial where the aim was to compare the agronomic and physiological effect of mechanical pruning and manual pruning on the Fernão Pires variety in a bilateral cord training system. This study was carried out at the company Casa Agrícola Antunes Barroso, Lda, in Quinta da Vila Chã, located in the parish of Maçussa The mechanical pruning modality resulted in a significantly higher pruning load, demonstrating a self-regulation system in these vines by presenting a significantly lower bud break rate and fertility index compared to the manual pruning modality. In terms of production and number of bunches per vine, it is worth noting that the mechanical pruning modality presented a much higher production than the manual pruning modality. The grapes from the trial were vinified in the cellar of the Escola Superior Agrária de Santarém. In terms of oenological analyses, the biggest difference to be mentioned between manual and mechanical pruning wines is the alcoholic content, which is higher in the manual pruning method. The other parameters analyzed present similar characteristics, without other significant changes in quality. The wines originating from both modalities were evaluated by members of the CVR Tasting Chamber. Sensory analysis revealed that the wines resulting from manual pruning scored higher than wines made from mechanically pruned grapes. On the financial side, between manual pruning and mechanical pruning, the most viable and advantageous option for a farmer who has at least an area of 1 ha is mechanical pruning.
Description
Dissertação de Mestrado na área da Engenharia Agronómica, apresentada na Escola Superior Agrária de Santarém.
Keywords
Vitis videira Fernão Pires poda mecânica poda manual vinho mechanical pruning hedge pruning wine
Citation
Francisco, S. (2023). Estudo comparativo entre a poda manual e a poda mecânica na casta Fernão Pires. Dissertação de Mestrado na área da Engenharia Agronómica, apresentada na Escola Superior Agrária de Santarém. Disponível em: http://hdl.handle.net/10400.15/4948