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Advisor(s)
Abstract(s)
A população mundial continua a crescer e a tendência é manter-se assim. Atualmente, e
analisando algumas projeções da FAO, o desafio é que até 2050 seja possível alimentar mais de
nove mil milhões de pessoas, por isso é necessário inovar e, consequentemente, vem à tona vários
tipos de agricultura sustentável, que é cada vez mais procurada por todo o tipo de explorações.
Desta forma, e tendo em conta a enorme procura não só por parte do consumidor, mas
também do agricultor, a agricultura sustentável vem responder de forma positiva e poderosa a este
desafio. Ao serem adotadas práticas que respeitem o solo, preservem os recursos naturais,
reduzam a enorme dependência de produtos químicos de síntese e promovam a biodiversidade,
esta abordagem não só permite uma produção mais eficiente, mas também a criação de sistemas
alimentares mais resilientes capazes de suportar e adaptar-se às alterações climáticas.
Com este trabalho, pretendeu-se aplicar o referencial OASIS, “Original Agroecological
Survey and Indicator System”, desenvolvido pela Agroecology Europe e avaliar a transição
agroecológica de seis explorações distintas que procuram ter uma produção mais sustentável e,
melhorar as suas práticas agroecológicas.
Cada exploração é única, não só pela localização geográfica, mas também pelo tipo de
produção e práticas adotadas em cada uma delas. Deste modo, foram escolhidas explorações
localizada no Oeste e no Ribatejo e que fazem parte do Projeto RedeSusTERRA: Rede para
promoção de práticas sustentáveis em sistemas agrícolas com impacto nos territórios (PRR-C05-
i03-I-000093).
As explorações localizam-se, uma em Alcobaça e produz Pêra Rocha, uma em Rio Maior
produtora de tomate de indústria, duas no concelho da Golegã, no caso da exploração que
iremos assumir como Golegã1, produz milho e a Golegã2 produz maioritariamente batata e
milho, uma exploração em Almeirim que produz grão-de- bico, colza e cereais de outono/inverno
e por último, uma exploração nas Abitueiras e Raposa que se dedica à produção de forragens e
leite.
Os resultados obtidos foram muito diversos o que permite fazer vários tipos de análises e
perceber o que poderão melhorar. A exploração onde se verificou métodos e práticas mais
sustentáveis é a exploração Golega1 e a que teve uma pontuação mais baixa e que
consequentemente demonstra não ter em conta tantas práticas agroecológicas foi a de Rio Maior
The world's population continues to grow and the trend is set to continue. Currently, and analysing some FAO projections, the challenge is to be able to feed more than nine billion people by 2050, which is why it is necessary to innovate and, consequently, various types of sustainable agriculture come to the fore, which is increasingly sought after by all types of farms. In this way, and taking into account the huge demand not only from the consumer but also from the farmer, sustainable agriculture responds positively and powerfully to this challenge. By adopting practices that respect the soil, preserve natural resources, reduce the huge dependence on chemical products and promote biodiversity, this approach not only enables more efficient production, but also the creation of more resilient food systems capable of withstanding and adapting to climate change. The aim of this work is to apply the OASIS benchmark, the ‘Original Agroecological Survey and Indicator System’, developed by Agroecology Europe, and assess the agroecological transition of six different farms that are seeking to produce more sustainably and improve their agroecological practices. Each farm is unique, not only because of its geographical location, but also because of the type of production and practices adopted on each one. We therefore chose farms located in the West and Ribatejo that are part of the RedeSusTERRA Project: Network for the promotion of sustainable practices in agricultural systems with an impact on territories (PRR-C05-i03-I- 000093). The farms are located in Alcobaça, where they produce Rocha pears, Rio Maior, where they produce industrial tomatoes, Golegã, where one produces maize and the other mostly potatoes and maize, Almeirim, where they produce chickpeas, rape and autumn/winter cereals, and Abitueiras and Raposa, where they produce fodder and milk. The results obtained were very diverse, allowing for various types of analyses and providing insights into potential improvements. The farm where more sustainable methods and practices were observed is the one in Golegã, while the one with the lowest score, consequently demonstrating fewer agroecological practices, was the farm in Rio Maior.
The world's population continues to grow and the trend is set to continue. Currently, and analysing some FAO projections, the challenge is to be able to feed more than nine billion people by 2050, which is why it is necessary to innovate and, consequently, various types of sustainable agriculture come to the fore, which is increasingly sought after by all types of farms. In this way, and taking into account the huge demand not only from the consumer but also from the farmer, sustainable agriculture responds positively and powerfully to this challenge. By adopting practices that respect the soil, preserve natural resources, reduce the huge dependence on chemical products and promote biodiversity, this approach not only enables more efficient production, but also the creation of more resilient food systems capable of withstanding and adapting to climate change. The aim of this work is to apply the OASIS benchmark, the ‘Original Agroecological Survey and Indicator System’, developed by Agroecology Europe, and assess the agroecological transition of six different farms that are seeking to produce more sustainably and improve their agroecological practices. Each farm is unique, not only because of its geographical location, but also because of the type of production and practices adopted on each one. We therefore chose farms located in the West and Ribatejo that are part of the RedeSusTERRA Project: Network for the promotion of sustainable practices in agricultural systems with an impact on territories (PRR-C05-i03-I- 000093). The farms are located in Alcobaça, where they produce Rocha pears, Rio Maior, where they produce industrial tomatoes, Golegã, where one produces maize and the other mostly potatoes and maize, Almeirim, where they produce chickpeas, rape and autumn/winter cereals, and Abitueiras and Raposa, where they produce fodder and milk. The results obtained were very diverse, allowing for various types of analyses and providing insights into potential improvements. The farm where more sustainable methods and practices were observed is the one in Golegã, while the one with the lowest score, consequently demonstrating fewer agroecological practices, was the farm in Rio Maior.
Description
Dissertação, Mestrado, Engenharia Agronómica, Instituto Politécnico de Santarém, Escola Superior Agrária, 2025
Keywords
agricultura regenarativa agroecologia índice de Shannon Original Agroecological Survey Indicator System sustentabilidade regenerative agriculture agroecology sustainability
Citation
Luís, Margarida Almeida Santos do Vale (2025). Aplicação do referencial Oasis para avaliar a transição agroecológica de explorações da região do Ribatejo e do Oeste. Dissertação de Mestrado na área da Engenharia Agronómica, apresentada na Escola Superior Agrária de Santarém