Name: | Description: | Size: | Format: | |
---|---|---|---|---|
2.35 MB | Adobe PDF |
Authors
Advisor(s)
Abstract(s)
A boa utilização do recurso água é determinante para a competitividade de muitos
sistemas agrícolas, nas condições de solo e clima de Portugal. O controlo da rega no final
da cultura do tomate e uma adequada distribuição da água ao longo do seu ciclo tem uma
ação fundamental no desenvolvimento da planta, na produção final, na qualidade dos
frutos e na ocorrência de doenças e pragas. Esta estratégia minimiza ainda o
apodrecimento de frutos, em razão da menor incidência de doenças.
O trabalho desenvolvido em dois campos experimentais (Regossolo, em
Marinhais e Aluviossolo, em Salvaterra de Magos) incidiu na avaliação da resposta do
tomate de indústria a dois regimes hídricos D0 (regime hídrico do produtor) e D1 (regime
de menor dotação estabelecido cerca de 30 dias antes da colheita). Em ambos os locais
foi efetuada a monitorização da água do solo através de sondas capacitivas e da dotação
de rega através de caudalimetros. Os ensaios foram instalados em parcelas totalmente
casualizadas, com 3 repetições por tratamento.
Observou-se um menor teor de água residual no solo dos tratamentos D1; esta
situação implicou um menor consumo de água neste tratamento, relativamente à
testemunha, D0. No regime de menor dotação (D1), verificou-se um comportamento
diferente em função do tipo de solo. O número de frutos por ha foi inferior no tratamento
D1, relativamente a D0. Os resultados não permitem afirmar que a redução do
regime hídrico em D1 tenha afetado significativamente a produção comercial. Verificou-se,
para os dois locais de ensaio, uma maior concentração da maturação em D1, pela maior
percentagem de frutos vermelhos no total de frutos da planta.
The proper use of water resources is vital to the competitiveness of many agricultural systems, soil and climatic conditions in Portugal. The irrigation control at the end of tomato cultivation and proper distribution of water throughout the crop cycle is a key action in plant development, the final yield, fruit quality, the occurrence of diseases and pests. This strategy also minimizes the rotting fruit, due to the lower incidence of disease. The work developed in two experimental fields (Regossolo in Marinhais and Aluviossolo in Salvaterra de Magos) focused on the evaluation of response of tomato to two water regimes D0 (water regime of the producer) and D1 (regime of lower endowment established about 30 days before harvest). At both sites was performed monitoring of soil water by capacitive probes and the provision of irrigation through flow meters. The monofactorial trial was installed in fully randomized to plots with three replicates per treatment. There was a less residual soil water treatments on D1; this has meant lower consumption of water in this treatment relative to the control, D0. In the system of smaller envelope (D1), there is a different depending on the type of soil behavior. The number of fruits per ha was inferior in treating D1, D0 concerning. The results do not allow us to state that the reduction of water regime in D1, has significantly affected the commercial production. It was found, for the two test sites, a higher concentration of maturation in D1, the largest percentage of red fruits in total fruit plant.
The proper use of water resources is vital to the competitiveness of many agricultural systems, soil and climatic conditions in Portugal. The irrigation control at the end of tomato cultivation and proper distribution of water throughout the crop cycle is a key action in plant development, the final yield, fruit quality, the occurrence of diseases and pests. This strategy also minimizes the rotting fruit, due to the lower incidence of disease. The work developed in two experimental fields (Regossolo in Marinhais and Aluviossolo in Salvaterra de Magos) focused on the evaluation of response of tomato to two water regimes D0 (water regime of the producer) and D1 (regime of lower endowment established about 30 days before harvest). At both sites was performed monitoring of soil water by capacitive probes and the provision of irrigation through flow meters. The monofactorial trial was installed in fully randomized to plots with three replicates per treatment. There was a less residual soil water treatments on D1; this has meant lower consumption of water in this treatment relative to the control, D0. In the system of smaller envelope (D1), there is a different depending on the type of soil behavior. The number of fruits per ha was inferior in treating D1, D0 concerning. The results do not allow us to state that the reduction of water regime in D1, has significantly affected the commercial production. It was found, for the two test sites, a higher concentration of maturation in D1, the largest percentage of red fruits in total fruit plant.
Description
Dissertação de mestrado em Agricultura Sustentável, apresentada na Escola Superior Agrária de Santarém, Instituto Politécnico de Santarém
Keywords
Tomate Lycopersicon esculentum Regime hídrico Concentração de maturação Produtividade Número de frutos Water regime concentration of ripening Productivity numbers of fruits
Citation
GREGÓRIO, João Paulo Cunha (2014). Avaliação do regime hídrico na produtividade e qualidade do tomate de indústria. 52 p. Dissertação apresentada para obtenção do grau de Mestre na área de Agricultura Sustentável, na Escola Superior Agrária de Santarém. Disponível em: http://hdl.handle.net/10400.15/1419