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Advisor(s)
Abstract(s)
A diminuição das margens de comercialização e a especificidade das tecnologias utilizadas na indústria de transformação de carnes, têm levado as empresas deste sector à implementação de modelos de contabilidade analítica que permitam
rapidamente inferir sobre os custos unitários dos seus produtos
e, desta forma, estimar o contributo de cada um deles no resultado final do seu exercício. É nesse contexto que se desenvolve
o presente trabalho; considerando a tecnologia de fabrico e as
operações prévias aplicadas às matérias-primas, como é o caso
da estiva de uma peça de carne para transformação, estudou-se
a aplicabilidade de um modelo de contabilidade industrial na
quantificação dos custos de produção. O modelo apresentou uma
elevada eficácia quer na determinação dos custos de produção,
quer quando estes foram calculados e comparados com os custos
reais. Além disso, ao discriminar o custo total pelas suas componentes, o modelo permitiu não só determinar desvios relativos
às matérias-primas e à mão-de-obra directa, como os gastos gerais de fabrico e os gastos inerentes a cada secção envolvida na
produção. A identificação de responsabilidades, constituiu outra
vertente do modelo, verificando-se que o desempenho de cada
um dos centros de custos não influenciou os demais. Os cálculos
apresentados basearam-se em dados reais obtidos numa indústria
de transformação de carne em plena laboração.
Decreased commercialisation inputs and meat technologies specificity have lead to the implementation of different analytical economical models. These models allow to infer about the unitary production costs of manufactured products and, to estimate their relative contribution to the final cost. The aim of this work was to study the applicability of a model to the production costs quantification by taking into account manufacturing technology and previous operations applied to the raw meat materials, as it is the case for a standard meat piece dissection procedure for transformation. The model presented a high effectiveness not only to determine the production costs but also for calculations, when compared with real costs. The model allowed for the statement of relative deviations from raw materials and direct labour, general manufacture expenses and inherent expenses concerning each section involved in the production. The model also allowed the discrimination of total cost by each component. The responsibilities identification constituted another advantage of the model, that verifies if the acting of each cost centre did not influence the others. These calculations were based on real data collected in a meat company, under commercial conditions.
Decreased commercialisation inputs and meat technologies specificity have lead to the implementation of different analytical economical models. These models allow to infer about the unitary production costs of manufactured products and, to estimate their relative contribution to the final cost. The aim of this work was to study the applicability of a model to the production costs quantification by taking into account manufacturing technology and previous operations applied to the raw meat materials, as it is the case for a standard meat piece dissection procedure for transformation. The model presented a high effectiveness not only to determine the production costs but also for calculations, when compared with real costs. The model allowed for the statement of relative deviations from raw materials and direct labour, general manufacture expenses and inherent expenses concerning each section involved in the production. The model also allowed the discrimination of total cost by each component. The responsibilities identification constituted another advantage of the model, that verifies if the acting of each cost centre did not influence the others. These calculations were based on real data collected in a meat company, under commercial conditions.
Description
Keywords
Indústria de carnes Produto cárneo Custo de produção Contabilidade Meat industry meat products production costs industrial accounting
Citation
eresa J. S. Matos; Fernando de Almeida Bernardo; António Salvador Barreto (2004). Demonstração e interesse da aplicação de um modelo para determinação de custos de produção nas indústrias de transformação de carnes. Revista Portuguesa de Ciências Veterinárias.vol. 99, nº550: 117-122.
Publisher
Sociedade Portuguesa de Ciências Vetinárias