Repository logo
 
Publication

Water and wastewater management for sustainable viticulture and oenology in South Portugal – a review

dc.contributor.authorCosta, Joaquim
dc.contributor.authorOliveira, Margarida
dc.contributor.authorEgipto, R.
dc.contributor.authorCid, J. F.
dc.contributor.authorFragoso, Rita
dc.contributor.authorLopes, C. M.
dc.contributor.authorDuarte, Elizabeth
dc.date.accessioned2020-06-16T14:56:13Z
dc.date.available2020-06-16T14:56:13Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractAssessing sustainability of the wine industry requires improved characterization of its environmental impacts, namely in terms of water use. Therefore, quantification of water inputs and wastewater (WW) outputs is needed to highlight inefficiencies in wine production and related consequences for the environment. Water use and WW generation in irrigated viticulture and oenology remains insufficiently quantified for dry Mediterranean regions (e.g. South Portugal). This paper is focused on wine production under warm and dry climate conditions in the winegrowing region of Alentejo (South Portugal). This region experiences increasingly dry conditions, while the irrigated area keeps expanding, which puts exacerbates the pressure on existing local and regional water resources. Additionally, more erratic variation in climate conditions and the tendency for increasingly extreme climate events (e.g. heat waves) pose more challenges to Alentejo’s wine sector. We conclude that quantitative information on water use and management is not always easy to obtain or access, which hinders improved strategies and/or policies for water use at farm, winery and region-level. Up-to-date statistics and robust metrics can help to better characterize water use and WW flows for Alentejo’s wine region, while optimizing management in vineyards and wineries, in companies and region-wide. The paper is focused on a “Farm-Winery” scenario, which is the most common in South Portugal’s wine sectorpt_PT
dc.description.abstractA avaliação da sustentabilidade da indústria vitivinícola requer uma caracterização detalhada do seu impacto ambiental, nomeadamente ao nível do factor água. A quantificação detalhada dos consumos de água e das águas residuais produzidas (WW) é crucial para identificação de ineficiências na indústria da vinha e do vinho. A utilização da água e a gestão dos efluentes em viticultura regada e na adega permanecem pouco quantificados nas regiões mediterrânicas. O presente trabalho centra-se na produção de vinho em condições de clima quente e seco, tomando como exemplo a região vitivinícola do Alentejo (Sul de Portugal). A região está sujeita a situações de seca mais frequentes e severas, enquanto a área regada continua em expansão, o que pressiona os recursos hídricos locais e regionais. Além disso, as condições climáticas altamente variáveis e a maior tendência para eventos climáticos extremos (e.g. ondas de calor) colocam desafios ao setor vitivinícola no Sul de Portugal. Concluímos que a informação quantitativa relativa ao uso e gestão de água não está sempre facilmente disponível, limitando a otimização de estratégias e/ou políticas para o uso da água ao nível da vinha, da adega e da região. Dados atualizados e indicadores robustos podem ajudar a caracterizar melhor o uso de água e a geração de água residual na região vitivinícola do Alentejo, otimizando a gestão na vinha e na adega, ao nível da empresa e da região. O artigo centra-se num cenário de produtor-engarrafador (“Farm-Winery”), que é o mais comum no setor vitivinícola no Sul de Portugal.pt_PT
dc.description.sponsorshipFCTpt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationCosta, J.M.; Oliveira, M.; Egipto,R. J.; Cid, J. F.; Fragoso, R. A.; Lopes, C. M. & Duarte, E. N.(2020). Water and wastewater management for sustainable viticulture and oenology in South Portugal – a review. Ciência Téc. Vitiv. 35(1) 1-15pt_PT
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1051/ctv/20203501001pt_PT
dc.identifier.eissn2416-3953
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.15/2922
dc.language.isoporpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.publisherInstituto Nacional de Investigação Agrária e Veterináriapt_PT
dc.relationFundação para a Ciência e Tecnologia (Portugal) through the research unit UID/AGR/04129/2013 (LEAF)pt_PT
dc.relationEU project NEFERTITI (EU Horizon 2020, grant agreement No. 772705), Network 8 – Water Use Efficiencypt_PT
dc.relation.publisherversionhttps://www.ctv-jve-journal.org/articles/ctv/abs/2020/01/ctv20203501p1/ctv20203501p1.htmlpt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt_PT
dc.subjectIrrigated viticulturept_PT
dc.subjectsustainable water usept_PT
dc.subjectwater metricspt_PT
dc.subjectwater scarcitypt_PT
dc.subjectwastewater reusept_PT
dc.subjectEscassez de águapt_PT
dc.subjectmétricas de águapt_PT
dc.subjectreutilização de águas residuaispt_PT
dc.subjectuso sustentável da águapt_PT
dc.subjectviticultura regadapt_PT
dc.titleWater and wastewater management for sustainable viticulture and oenology in South Portugal – a reviewpt_PT
dc.title.alternativeGestão da água e das águas residuais para uma viticultura e enologia sustentáveis no Sul de Portugal – revisãopt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.conferencePlaceOeiraspt_PT
oaire.citation.endPage15pt_PT
oaire.citation.issue35pt_PT
oaire.citation.startPage1pt_PT
oaire.citation.titleCiência e Técnica Vitivinícolapt_PT
oaire.citation.volume1pt_PT
person.familyNameRangel da Cunha Costa
person.familyNameOliveira
person.familyNameEgipto
person.familyNameAmaral Fragoso
person.familyNameAntunes Lopes
person.familyNameD' Almeida Duarte
person.givenNameJoaquim Miguel
person.givenNameMargarida
person.givenNameRicardo Jorge
person.givenNameRita
person.givenNameCarlos Manuel
person.givenNameElizabeth
person.identifierG1CxEXsAAAAJ
person.identifier896514
person.identifier.ciencia-idC11E-FE0E-E392
person.identifier.ciencia-idB71B-11DE-0042
person.identifier.ciencia-idE218-C431-8924
person.identifier.ciencia-id3515-DA5A-45A4
person.identifier.ciencia-id3A1E-764B-F58C
person.identifier.ciencia-idA913-B465-AE4E
person.identifier.orcid0000-0001-5888-947X
person.identifier.orcid0000-0003-2491-0669
person.identifier.orcid0000-0002-8186-6724
person.identifier.orcid0000-0003-2957-7340
person.identifier.orcid0000-0003-2456-1200
person.identifier.orcid0000-0003-4198-4301
person.identifier.ridJ-8454-2016
person.identifier.scopus-author-id46261034100
person.identifier.scopus-author-id55953401200
person.identifier.scopus-author-id56820211500
person.identifier.scopus-author-id55188400200
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublication7ef83148-7373-40d4-8960-bc776cccf65a
relation.isAuthorOfPublicationf41f0317-bb74-4fa5-b23b-ba4acbb52941
relation.isAuthorOfPublicationfbebff47-3d2e-4375-bb89-936c66b77649
relation.isAuthorOfPublication9a52dff1-f1eb-4e66-b9f2-60dd2066a178
relation.isAuthorOfPublicationc8f2122d-0aa8-48b4-8316-61bebbb3d429
relation.isAuthorOfPublication118dfb8b-bf6d-41fb-96f2-5e963704d015
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryc8f2122d-0aa8-48b4-8316-61bebbb3d429

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
CostaOliveira_aguaresidVit_CTV_35_2020.pdf
Size:
552.5 KB
Format:
Adobe Portable Document Format