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Abstract(s)
Nos últimos anos a situação económica ou financeira de várias empresas em Portugal tem vindo a agravar-se, o que originou uma grande preocupação na redução de custos nos vários sectores industriais imprescindíveis à sua sobrevivência e competitividade. O sector alimentar não é exceção. O aumento da concorrência, o aumento exponencial dos custos de produção e alguma diminuição na procura dos seus produtos, faz com que as empresas tenham que olhar de forma crítica para os seus sectores de produção e assim apostar numa maior eficiência produtiva.
Uma maior eficiência da gestão de armazéns é uma das diversas vias da redução dos custos de uma empresa, tornando-se indispensável a utilização de tecnologias que permitam uma melhor eficiência nos processos.
Assim sendo, a finalidade deste trabalho consiste na análise da implementação de num sistema de picking associado à aplicação de tecnologias de informação e comunicação numa empresa do setor alimentar. Este sistema permite em real-time, analisar a repercussão que os custos logísticos associados a preparação e confirmação das encomendas têm na empresa. Desta forma, é assim possível encontrar soluções dinâmicas e organizativas que tenham sempre presente a minimização dos custos logísticos.
In recent years the economic or financial situation of several companies in Portugal has been getting worse, which caused a great concern to reduce costs in the various industrial sectors essential to their survival and competitiveness. The food is no exception. Increased competition, the exponential increase in production costs and a decrease in demand for their products, makes companies have to look critically at their production sectors and thus betting on a higher productive efficiency. Increased efficiency of warehouse management is one of several ways of reducing the costs of a company, becoming essential to use technologies that allow for better process efficiency. Therefore, the purpose of this paper is to analyze the implementation of a system of picking associated with the application of information and communication technologies in the food sector industry. This system allows for real-time, analyzing the impact that logistics costs associated with the preparation and confirmation of the orders have in the company. Thus, it is thus possible to find solutions and organizational dynamics that are always present minimizing logistics costs.
In recent years the economic or financial situation of several companies in Portugal has been getting worse, which caused a great concern to reduce costs in the various industrial sectors essential to their survival and competitiveness. The food is no exception. Increased competition, the exponential increase in production costs and a decrease in demand for their products, makes companies have to look critically at their production sectors and thus betting on a higher productive efficiency. Increased efficiency of warehouse management is one of several ways of reducing the costs of a company, becoming essential to use technologies that allow for better process efficiency. Therefore, the purpose of this paper is to analyze the implementation of a system of picking associated with the application of information and communication technologies in the food sector industry. This system allows for real-time, analyzing the impact that logistics costs associated with the preparation and confirmation of the orders have in the company. Thus, it is thus possible to find solutions and organizational dynamics that are always present minimizing logistics costs.
Description
Dissertação de mestrado em Sistemas de Prevenção e Controlo Alimentar, apresentada na Escola Superior Agrária de Santarém, Instituto Politécnico de Santarém
Keywords
Gestão de armazéns Logística Picking Redução de custos Warehouse management Logistics Reducing costs
Citation
Ferreira, Samuel Silva Lopes (2012). Gestão de armazéns: implementação de um sistema de picking na indústria alimentar. Dissertação de mestrado em em Sistemas de Prevenção e Controlo Alimentar, apresentada na Escola Superior Agrária de Santarém, Instituto Politécnico de Santarém. 70 p.Disponível em:http://hdl.handle.net/10400.15/1152